Affection for affection
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

.

ИндексГалерияТърсенеПоследни снимкиРегистрирайте сеВход

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ

Go down 
3 posters
АвторСъобщение
Snejana Georgieva
Admin
Admin
Snejana Georgieva

Брой мнения : 78
Местожителство : СОФИЯ

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ Empty
ПисанеЗаглавие: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyПон 19 Май - 11:20

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ Baby002

ТУК ЩЕ ПУБЛИКУВАМЕ СЪВЕТИ И МИСЛИ

СВЪРЗАНИ С ДЕЦАТА И ТЯХНОТО ДЕТСТВО.

ПОМОГНЕТЕ НИ С ВАШИТЕ СЪВЕТИ И ВАШИТЕ МИСЛИ.
Върнете се в началото Go down
http://ase2.dir.bg
сладката

Брой мнения : 256
Местожителство : София

ПисанеЗаглавие: Re: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyПон 19 Май - 21:56

Най –важното в живота на българите било да им се родят и да отгледат здрави, хубави и умни деца, да насочат пътят им към доброто и радостта, да ги предпазят от страдания и беди в живота. Със страх пред злото, което дебне отвсякъде, но и с много фантазия и вдъхновение те извличали скрития смисъл от всичко, което можело да им помогне. „Къща без деца огън да я гори”, „Децата са смисъла на брака и живота” казвали старите българи. Затова в много обреди и обичаи единственият смисъл на магическия ритуал е да се родят здрави и хубави деца, да е пълна къщата.
За да се роди хубаво бебе. Съществуват много поверия относно това, какво трябва да се прави и какво – не, за да се роди здраво дете. Според старите поверия бременната не трябва да рита куче или котка, да прескача ръжен, да яде върнат след пътуване хляб от мъжа си. Не трябва да ходи по разлята вода или смет, а да ги заобиколи. Не трябва да краде или яде скришом, защото откраднатото или изяденото скришом излиза като белег на детето. Когато майката за първи път усети как детето и помръдва в утробата тя трябва да измеси питка от бяло брашно, да я начупи на парчета, да сложи мед и да я раздаде на близки и роднини. И от тогава всяка сряда и всеки петък до раждането да раздава по нещо на бедни и нуждаещи се хора. Смята се, че така детето ще се роди лесно и ще бъде здраво. Против уроки се носело връвчица с чеснов лук, а през първите дни на бременността някои спускат по тялото си калъп сапун на голо. После го подаряват на бедни жени и се надяват, че така са отстранили от себе си всякакво зло. Поверията казват, че ако преди раждането жената е държала топола детето ще бъде високо и стройно, ако със слънцето се е гледала или с полумесеца говорила детето ще бъде красиво и лично.
Какво се е правило за лесно раждане. Щом започне раждането , бабата акушерка трябва да се прекръсти, да запали кандилото, да прикади къщата и родилката с тамян, да затвори прозорци, врати. Да отвърже всичко завързано, да разплете косите на родилката, да разкопчае дрехите и. Така раждането ще върви по лесно. Самото раждане се пази в тайна. Никой освен не трябва да разбере за него. Ако лоши очи”прозрат” родилката ще роди трудно. Можело не всички правила да бъдат спазвани, но молитвата към Света богородица винаги помагала.
В миналото българката спазвала традицията в деня на раждането да помоли свещеника да прочете молитва за здраве на новороденото. Днес тази практика почти не се спазва с извинението, че раждането става в родилен дом. Нищо не пречи там да се занесе светена вода, с която да се поръсят детето и родилката.

Молитва за леко раждане и здраво бебе
"Всемогъщи, чудотворни и милостиви Боже, Създателю и промислителю на небето, земята и всички твари. Ти си изрекъл за всички съпрузи благословението, да се плодят и множат, и че наследие от Господа са децата от майчината утроба. Благодаря Ти, небесни Отче, задето си ме направил участница в това благословение, и моля Те, благоволи да благословиш подарения ми от тебе плод на моята утроба. ...
Запази ме от страх, от уплаха, и от зли хора, които биха желали да повредят и разрушат делото на Твоите ръце! Дай му разумна душа и направи да расте тялото му здраво, а когато настъпи времето и часът, разреши ме по Твоята милост. Дай ми подкрепа и сила за раждането: Спомагай ми с Твоята всемогъща помощ и облекчи страданията ми, защото това е Твое дело, чудотворна сила на Твоето всемогъщество и дело на Твоето милосърдие.
Господи! Ти си Бог, който знаеш и виждаш нуждите на всички човеци! Ти си състрадателен и заради изпълненото с жалост Твое сърце, аз Те моля: благоволи да облекчиш скърбите ми, които ми предстоят и извади на светлина плода на моята утроба с живо и здраво тяло, с цели, невредими и благообразувани членове. Аз на Тебе го връчвам и го полагам в Твоите всемогъщи, творчески ръце, в Твоите Свети обятия, да благословиш този плод на моята утроба, както си благословил децата, които са ти донасяли.
Спасителю, ето аз принасям на Тебе този плод, който си ми дал. Възложи над него Твоята благодатна ръка. Благослови го със Светия Твой Дух и когато се роди, облагодетелствувай го със светото и блажено Кръщение. Освети го и го обнови за вечния живот, чрез възраждането. Направи го ново създание. Направи го да бъде и той член на Твоето Свето Тяло - Твоята Света Църква, та и от неговите уста да възлиза хвала за Тебе и да пребъде завинаги чедо и наследник на вечния живот, чрез светите и честни Твои страдания и смърт, Иисусе Христе, и заради Твоето Свето Име. Амин."

Последната промяна е направена от сладката на Съб 21 Юни - 17:54; мнението е било променяно общо 1 път
https://www.facebook.com/profile.php?id=1305648629#!/profile.php?
Snejana Georgieva
Admin
Admin
Snejana Georgieva

ПисанеЗаглавие: Re: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyПон 19 Май - 21:59

сладката написа:
Най –важното в живота на българите било да им се родят и да отгледат здрави, хубави и умни деца, да насочат пътят им към доброто и радостта, да ги предпазят от страдания и беди в живота. Със страх пред злото, което дебне отвсякъде, но и с много фантазия и вдъхновение те извличали скрития смисъл от всичко, което можело да им помогне. „Къща без деца огън да я гори”, „Децата са смисъла на брака и живота” казвали старите българи. Затова в много обреди и обичаи единственият смисъл на магическия ритуал е да се родят здрави и хубави деца, да е пълна къщата.
За да се роди хубаво бебе. Съществуват много поверия относно това, какво трябва да се прави и какво – не, за да се роди здраво дете. Според старите поверия бременната не трябва да рита куче или котка, да прескача ръжен, да яде върнат след пътуване хляб от мъжа си. Не трябва да ходи по разлята вода или смет, а да ги заобиколи. Не трябва да краде или яде скришом, защото откраднатото или изяденото скришом излиза като белег на детето. Когато майката за първи път усети как детето и помръдва в утробата тя трябва да измеси питка от бяло брашно, да я начупи на парчета, да сложи мед и да я раздаде на близки и роднини. И от тогава всяка сряда и всеки петък до раждането да раздава по нещо на бедни и нуждаещи се хора. Смята се, че така детето ще се роди лесно и ще бъде здраво. Против уроки се носело връвчица с чеснов лук, а през първите дни на бременността някои спускат по тялото си калъп сапун на голо. После го подаряват на бедни жени и се надяват, че така са отстранили от себе си всякакво зло. Поверията казват, че ако преди раждането жената е държала топола детето ще бъде високо и стройно, ако със слънцето се е гледала или с полумесеца говорила детето ще бъде красиво и лично.
Какво се е правило за лесно раждане. Щом започне раждането , бабата акушерка трябва да се прекръсти, да запали кандилото, да прикади къщата и родилката с тамян, да затвори прозорци, врати. Да отвърже всичко завързано, да разплете косите на родилката, да разкопчае дрехите и. Така раждането ще върви по лесно. Самото раждане се пази в тайна. Никой освен не трябва да разбере за него. Ако лоши очи”прозрат” родилката ще роди трудно. Можело не всички правила да бъдат спазвани, но молитвата към Света богородица винаги помагала.
В миналото българката спазвала традицията в деня на раждането да помоли свещеника да прочете молитва за здраве на новороденото. Днес тази практика почти не се спазва с извинението, че раждането става в родилен дом. Нищо не пречи там да се занесе светена вода, с която да се поръсят детето и родилката.

Молитва за леко раждане и здраво бебе
"Всемогъщи, чудотворни и милостиви Боже, Създателю и промислителю на небето, земята и всички твари. Ти си изрекъл за всички съпрузи благословението, да се плодят и множат, и че наследие от Господа са децата от майчината утроба. Благодаря Ти, небесни Отче, задето си ме направил участница в това благословение, и моля Те, благоволи да благословиш подарения ми от тебе плод на моята утроба. ...
Запази ме от страх, от уплаха, и от зли хора, които биха желали да повредят и разрушат делото на Твоите ръце! Дай му разумна душа и направи да расте тялото му здраво, а когато настъпи времето и часът, разреши ме по Твоята милост. Дай ми подкрепа и сила за раждането: Спомагай ми с Твоята всемогъща помощ и облекчи страданията ми, защото това е Твое дело, чудотворна сила на Твоето всемогъщество и дело на Твоето милосърдие.
Господи! Ти си Бог, който знаеш и виждаш нуждите на всички човеци! Ти си състрадателен и заради изпълненото с жалост Твое сърце, аз Те моля: благоволи да облекчиш скърбите ми, които ми предстоят и извади на светлина плода на моята утроба с живо и здраво тяло, с цели, невредими и благообразувани членове. Аз на Тебе го връчвам и го полагам в Твоите всемогъщи, творчески ръце, в Твоите Свети обятия, да благословиш този плод на моята утроба, както си благословил децата, които са ти донасяли.
Спасителю, ето аз принасям на Тебе този плод, който си ми дал. Възложи над него Твоята благодатна ръка. Благослови го със Светия Твой Дух и когато се роди, облагодетелствувай го със светото и блажено Кръщение. Освети го и го обнови за вечния живот, чрез възраждането. Направи го ново създание. Направи го да бъде и той член на Твоето Свето Тяло - Твоята Света Църква, та и от неговите уста да възлиза хвала за Тебе и да пребъде завинаги чедо и наследник на вечния живот, чрез светите и честни Твои страдания и смърт, Иисусе Христе, и заради Твоето Свето Име. Амин."

БЛАГОДАРЯ ТИ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ king king king king НО ИМАМ ЕДНА МОЛБИЧКА МОЖЕ ЛИ УТРЕ ДА ГО ПОБЛИКУВАМ В ГЛОГА ЧЕ СЕГА МИ Е МНОГО ПРИЯТНО ДА СИ ГОВОРЯ С ВАС
сладката

ПисанеЗаглавие: Re: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyПон 19 Май - 22:05

НЯМАШ ПРОБЛЕМИ КОГАТО МОЖЕШ Wink Wink Wink
Snejana Georgieva
Admin
Admin
Snejana Georgieva

ПисанеЗаглавие: Re: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyПон 19 Май - 22:08

сладката написа:
НЯМАШ ПРОБЛЕМИ КОГАТО МОЖЕШ Wink Wink Wink

БЛАГОДАРЯ ТИ
сладката

ПисанеЗаглавие: Re: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyПон 19 Май - 22:10

Е ТИ ПЪК СПОКО,АЗ ЩЕ ГИ КАЧВАМ ТУК ТИ В САЙТА КОГАТО ИМАШ ВРЕМЕ Wink Wink Wink
сладката

ПисанеЗаглавие: Re: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyПон 19 Май - 22:15

Погачата е обичай чрез който се представя бебето пред обществото. Канят се само жени, които се възприемат като орисници и наричат на бебето само хубави неща. На масата се нареждат само сладки ястия, за да е сладък живота на детето. Погачата също е сладка и се меси от майката, като докато меси нарича хубави неща за чедото си. Разчупва се от две неомъжени жени с двама живи родители над главата на майката и бебето върху бяла кърпа. В същата тази кърпа се слага първото парче наречено на Богородица и паричките дарени от гостите, с които детето си купува сън. Кърпата се връзва като бухча нито много стегнато, нито много хлабаво, за да не стане детето нито скъперник, нито разсипник. Вързопа се качва на високо място в дома за да са високи идеалите и целите на детенцето. Вързопа стои на високо няколко дни. Задължително трябва да има мед на масата. Майката отчупва малка трохичка, топи я в меда и намазва устенцата на бебето, това е така нареченото захранване. Орисниците наричат най различни късметлийски неща докато хапват и пийват от деликатесите. Когато пристигнат и когато си тръгват гостите трябва да си измият ръцете да не остава храна по тях, нищо не се изнася от дома за да е прибрано детето и да не му бяга късмета.

Църковният ритуал
Четиридесетият ден е очистителен - родилката отива заедно детето на чиста молитва. Попа изпява т.н очистителна молитва на бебето и майката. Няма никакво значение дали майката се е изчистила или не . Нещата които се носят в църквата са 1 бутилка червено вино, 1 бутилка олио и здравец завързан с червен конец.

сладката

ПисанеЗаглавие: Re: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyПон 19 Май - 22:18

Кръщението е първото тайнство, което приобщава към християнството всеки човек. Добре е детето да се кръсти преди да стане на 1 годинка. Ако то носи името на светец може да се кръсти на имения си ден. Тайнството Кръщение се извършва само веднъж и затова е неповторимо като раждането на човека. Особено важен е изборът на този, който ще въведе новия християнин във вярата. Той става негов кръстник и започва да се счита за духовен наставник на детето. Заедно с родителите той се грижи за кръщелника си и се задължава да го напътства в праведен живот. Желаещите да бъдат кръстници трябва да са източно православни християни и да са кръстени.
За да се подготвите за ритуала планирайте всичко предварително. Определете църквата или манастира, където искате да бъде кръстено детето и проучете какви са условията за извършване на ритуала.
Кръщението се извършва от свещеник като кръщаемият се потопява три пъти в купела със свещена вода в името на Отца, Сина и Св.Дух. Кръстеният младенец се очиства от греха на родителите си. Преди потопяването във водата свещеникът миропомазва кръщавания, като прави малки кръстчета на челото, гърдите ръцете му с осветен елей. Така се освещават ума,чувствата и волята му. Бялата дреха (кърпа), с която се дарява кръщелника, символизира полученото вече опрощение на греховете. Кръстът, който свещеникът полага върху кръщаемия показва, че той трябва да приема всички изпитания с търпение към Христос. Трикратното обикаляне около купела изразява радостта от съединението с вярата. Отрязването на косите на новопокръстения означава, че той става раб Божи. Запалените свещи, които всички присъстващи държат, са символ на божието просвещение.

По традиция трябва да носите голяма бяла хавлия, бяла кърпа за лице и сапун за извършване на ритуала, две големи свещи, които можете да закупите от църквата, бутилка червено вино, бурканче мед и китка здравец. Кръстникът трябва да купи нови дрехи за детето според канона те трябва да са бели. Добре е да се носят за освещаване кръстче, медалион и икона, които ще ползва кръстеният. За здраве на кръщелника в храма се носят и се раздават погача, бонбони, пчелен мед и сладкиши.
За да няма суетене, всички формалности около кръщелното свидетелство се оформят преди кръщението. В края свещеникът само подписва документа. След приключване на църковния ритуал можете да поканите гостите си в заведение за почерпка.

сладката

ПисанеЗаглавие: Re: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyПон 19 Май - 22:22

Според прабългарските представи прощъпулникът се прави след като детето е направило стабилно своите първи стъпки.
Ритуал. Подходящи дни за извършването на този ритуал са понеделник, сряда и неделя, защото тези дни са добрите дни според християнските религиозни представи. В наши дни това се счита за отживелица и прощъпулникът се прави в който и да е ден от седмицата. Ритуалът отбелязва следващ етап от развитието на детето, неговото прохождане.
Според традициите майката на детенцeто замесва обредната питката или питката се замесва от човек с родители. Традицията е такава че на земята се постила бяла пътека или бял чаршаф. В края на пътеката се поставя малка масичка или столче, подреждат се различни предмети по избор на родителите. В миналото най-често са слагали бяла макара (не черна), молив, чукче, длето и други. Днес родителите избират да поставят по-актуални предмети - химикал, книга, телефон, пари, парфюм, отвертка и други. При нареждането на предметите те се наричат от родителите, като всеки от тях символизира бъдещата професия на детенцето. След това майката търкулва питката по бялата пътека към предметите и детенцето трябва да тръгне след нея, да отиде до масичката и да си избере предмет. Според поверието първият предмет, който детето вземе определя професията му. Накрая питката се яде с мед и сирене като първото отчупено залче се дава на детето.

Peцепта за обредна питка:

Продукти:
около 1 кг. брашно
½ чаена чаша пудра захар
1чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка сол
3-4 лъжици растително масло
¼ кофичка кисело мляко
2 яйца и отделно 1 жълтък, разбит с малко прясно мляко за намазване на питката.
Приготвяне:Брашното се пресява със содата и солта два пъти. В средата се прави вдлъбнатина, в която се изсипва сместа от разбитите с кисело мляко и захарта яйца и растително масло. Замесва се меко тесто, като се добавя и малко хладка вода. Тестото се меси върху набрашнена маса, оформя се на питка и след това се оставя да втаса около 1 час. След втасването се поставя в намазана с растителна мазнина тавичка. За да бъде по тържествено питката може да се украси с форми , изработени също от тесто (ромбчета, листенца, усукано на тънък шнур тесто, и др.). Намазва се с разбития жълтък, набожда се тук-там с вилица и след което се пече в умерена фурна.
сладката

ПисанеЗаглавие: БАБИН ДЕН   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyПон 19 Май - 22:24

На 8 януари се празнува Бабин ден. На този ден българите отдавна почитат своите баби акушерки, които някога са били единствената родилна помощ, помагали са не само в мига на самото раждане, но и преди и след него. За тези сърцати жени народът ни е отделил хубав празник в календара си и постоянна признателност. Бабите са откликвали на голямата майчина грижа на българката. Те са знаели как да се изроди здраво дете, как може предварително да се определи полът му, как да се предпази от лоша орис.
Ритуали
Обредно поливане и миене на ръце. Рано сутринта на Бабин ден жените, които имат деца от 1 до 3 години, наливат вода от чешмата, слагат в нея босилек или здравец, приготвят сапун и нова кърпа. Отиват в дома на бабата акушерка за обредно поливане и миене на ръце. Поливането се извършва в градината или на стълбите. При миенето бабата хвърля водата нагоре (колкото са капките толкова да е здравето), подскача нагоре за да са пъргави децата. Жената дарява бабата с риза, чорапи, платно и кърпа с вързана в нея монета. Бабата връзва на детето бял и червен конец и паричка, дарява детето с чорапки и риза.
Бабата акушерка слага празнична трапеза за всички жени, на които е бабувала, и ги кани на гости. Дъщерите и снахите редят трапезата. Там всяка оставя своя дар: погача, печена кокошка, баница, шише вино. В началото на трапезата сядат само жени. Чак по-късно идват мъжете и започва веселието.

Snejana Georgieva
Admin
Admin
Snejana Georgieva

ПисанеЗаглавие: Re: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyСря 21 Май - 10:15

[size=18]МММММММММММ ЧЕ ХУБИ НАПРАВО ДА СЕ РАЗНЕЖИ ЧОВЕК АМА НАЛИ ЗА ТОВА СЪМ СНЕЖИНКА АМА ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ МЕ РАЗТОПИТЕ ОТ НЕЖНОСТ ЧЕ ПОСЛЕ ЩЕ ВИ Е МЪЧНО ЗА МЕН. ПОЧВАМ ГИ . [/size
] cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers
koteto_viky
Главен модератор
Главен модератор
koteto_viky

Брой мнения : 240

ПисанеЗаглавие: Re: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyЧет 22 Май - 9:01

сладката

ПисанеЗаглавие: Re: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyЧет 22 Май - 9:10

ИХА БЛАГОДАРСКО
koteto_viky
Главен модератор
Главен модератор
koteto_viky

ПисанеЗаглавие: Re: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyЧет 22 Май - 10:40

сладката написа:
ИХА БЛАГОДАРСКО

НЯМА ЗА КАКВО .
albino albino albino albino albino albino
сладката

ПисанеЗаглавие: Re: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyПет 23 Май - 20:24

Ранните занятия във вода с новородени и кърмачета съвсем не са някакво временно модерно увлечение. Съвместното къпане на бебето с майката е ежедневен ритуал при много племена и народности живущи в подходящи климатични условия. От 40-те години на 20 век плуването при бебетата задълбочено се изучава в медицината и педагогиката, и ще се развива и занапред като ефективен метод, стимулиращ физическото и психомоторното развитие на детето. Методът е основан на редица вродени способности при децата, произтичащи от вътрешно-утробното им развитие, които се закрепват и усъвършенстват по време на занятията. Активните движения във водата укрепват костната система, подобряват кръвообращението и дишането, нормализира се мускулния тонус, формират важни двигателни умения.

Масажиращото въздействие на водата върху кожата оказва изключително благотворно влияние върху нервната система. Подобрява се сънят и настроението, повишава се апетита, увеличава се издръжливостта
КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ Pluvane1
КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ Pluvane

От педагогическа гладна точка занятията във вода имат важно социално и образователно значение. Взаимната радост, която доставят занятията на детето и родителите укрепва връзката родител-дете. Активното участие на родителите, предвидено в методиката, разширява познанията им за физическите, психическите и емоционалните особености на детето, етапите на развитие и свързаните с тях възпитателни моменти. Важно значение имат занятията за преодоляване на засилващия се в наши дни дисбалнс между двете основни дейности на малкото дете – възприятие и движение. От раждането си децата са претоварени със зрителна и слухова информация, а двигателната им активност е силно намаляла. За тях ранните занятия във вода са прекрасно профилактично средство срещу хиподинамията (недостиг от движение).
Удоволствието от игрите във вода, съчетано с опознаването на нейните физически особености, стимулират познавателните способности на децата и желанието им да научават все повече за обкръжаващата ги среда. „Плуващите” бебета растат жизнерадостни, самостоятелни, емоционално стабилни (по-добре се справят при стресови ситуации), с правилна само-преценка на физическите си умения.
koteto_viky
Главен модератор
Главен модератор
koteto_viky

ПисанеЗаглавие: Re: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyПет 23 Май - 23:11

сладката написа:

Ранните занятия във вода с новородени и кърмачета съвсем не са някакво временно модерно увлечение. Съвместното къпане на бебето с майката е ежедневен ритуал при много племена и народности живущи в подходящи климатични условия. От 40-те години на 20 век плуването при бебетата задълбочено се изучава в медицината и педагогиката, и ще се развива и занапред като ефективен метод, стимулиращ физическото и психомоторното развитие на детето. Методът е основан на редица вродени способности при децата, произтичащи от вътрешно-утробното им развитие, които се закрепват и усъвършенстват по време на занятията. Активните движения във водата укрепват костната система, подобряват кръвообращението и дишането, нормализира се мускулния тонус, формират важни двигателни умения.

Масажиращото въздействие на водата върху кожата оказва изключително благотворно влияние върху нервната система. Подобрява се сънят и настроението, повишава се апетита, увеличава се издръжливостта
КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ Pluvane1

МНОГО Е ХУБИ БРАВО, НАПРАВО ДА СЕ ПРОСЪЛЗИ ЧОВЕК .
КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ Pluvane

От педагогическа гладна точка занятията във вода имат важно социално и образователно значение. Взаимната радост, която доставят занятията на детето и родителите укрепва връзката родител-дете. Активното участие на родителите, предвидено в методиката, разширява познанията им за физическите, психическите и емоционалните особености на детето, етапите на развитие и свързаните с тях възпитателни моменти. Важно значение имат занятията за преодоляване на засилващия се в наши дни дисбалнс между двете основни дейности на малкото дете – възприятие и движение. От раждането си децата са претоварени със зрителна и слухова информация, а двигателната им активност е силно намаляла. За тях ранните занятия във вода са прекрасно профилактично средство срещу хиподинамията (недостиг от движение).
Удоволствието от игрите във вода, съчетано с опознаването на нейните физически особености, стимулират познавателните способности на децата и желанието им да научават все повече за обкръжаващата ги среда. „Плуващите” бебета растат жизнерадостни, самостоятелни, емоционално стабилни (по-добре се справят при стресови ситуации), с правилна само-преценка на физическите си умения.

МНОГО Е ХУБИ БРАВО, НАПРАВО ДА СЕ ПРОСЪЛЗИ ЧОВЕК .
сладката

ПисанеЗаглавие: Re: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyВто 3 Юни - 15:25

БЛАГОДАРСКО
сладката

ПисанеЗаглавие: Re: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ EmptyСря 4 Юни - 22:19

МАЛКО ПОВЕРИЕ-Хиляди врачки гадаят бъдещето по линиите на ръцете. Дали познават или не няма да е тема на статията, тук ще ви дадем шанс да разгадаете съдбата по линиите на стъпалото КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ 1(2)Покажи са пръстчетата, бебче!

Палецът /пръстът на Венера/ и неговата възглавничка /големината на изпъкналостта/ символизират емоциите и чувствеността. Колкото по-изразена е изпъкналостта, толкова по-чувствителен е човекът.

Вторият пръст е пръстът на* Юпитер.
Неговата възглавничка разказва за честността - колкото по-малка е изпъкналостта, толкова повече дефекти има в разбирането за чест.

Третият пръст е на Сатурн.
Неговата възглавничка символизира волята: малка възглавничка - малодушие, голяма -силен характер.

Четвъртият - пръстът на Слънцето, е знакът на материалното положение.
Някога Слънцето било символ на златото, но днес почти не се налага да говорим за злато, затова в този случай става дума за богатството - отново право пропорционално на големината на възглавничката.

Малкият пръст е обозначен със знака на Меркурий. Неговата възглавничка свидетелства за съобразителността и способността да се решават проблеми.

Линиите

Първата /1/ е линията на живота, която води от пространството между големия и втория пръст. На дланта това е продължителността на живота, на краката - жизнената сила. Невинаги тези понятия са равнозначни.

Втората линия /2/ е линия на ума, която е "паралелна" на линията на живота. Тя е насочена към средата на ходилото. Колкото е по-дълга, толкова по-значителни са интелектуалните способности.

Третата линия /3/ е линия на сърцето. Дължината й е показател за емоционалността, силата на чувствеността.
Конфигурацията:
неравна - студенина;
разклонена - безсърдечие, бездушие, равнодушие и дори коварство.

Линията на Венера /4/ води към палеца. Тази линия няма отношение към чувствеността, а означава степента на комуникативност, успехите и неуспехите в контактите с хората. Колкото е по-отчетлива, толкова по-осезаеми са успехите.

Петата линия /5/ е линията на Юпитер. Колкото тя е по-отчетлива, толкова по-голям е стремежът да се заповядва, ръководи, командва.

Линията на Сатурн /6/ показва късмета в живота. Колкото е по-отчетлива, толкова по-лесно ще се избягват неприятностите.

Линията на Слънцето /7/ свидетелства за наклонностите към изкуство /ако е слабо изразена - уви, за таланти в тази област не може да се говори/.

Линия на Меркурий /8/. Ако е добре развита, това говори за силна личност, за умение да се излиза без загуби от сложни ситуации. За жените това е знак, че умеят да държат "под чехъл".

Линията на Луната /10/ е най-изразителна у мечтателните натури, изпълнени с фантазии, а също у любителите на пътешествията.

Линията на палеца /11/, която образува полукръг в неговата основа, говори, че у този човек сърцето заповядва на разума. И колкото по-отчетлива е тази линия, толкова това качество е по-силно.

Линията на малкия пръст /12/ е формата на дъга е знак за пестеливост, икономичност, проницателност. Рязко изразената е характерна за педантите, стипците. Слабо изразената предсказва склонност към прахосничество.
На какво да вярваме повече? Възниква въпросът какво да правим, ако линиите на ръката се оказват в противоречие с линиите на стъпалата. Казват, че предимството е на страната на ръцете, тъй като те в по-малка степен се подложени на деформации, на "изтриване". А и по-развита е науката за линиите на ръцете - хирологията. И все пак когато играете с детето си и разглеждате неговите пръстчета и петички, защо да не съчетаете приятното с полезното?

Sponsored content

ПисанеЗаглавие: Re: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ   КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ Empty

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА СИ СЪВЕТИ И МНЕНИЯ
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Affection for affection :: ОБИЧ ЗА ОБИЧ-
Идете на: